Policía condenado por torturas e indultado, alto cargo Gobierno Cantabria PP / Madre de la policía infiltrada en Girona, participó en el montaje / Condenado a 4 años de prisión existiendo imágenes que le exculpan.

Foto. Héctor Moreno García.

Muro de denuncias:

Torturas, premiadas:

-Héctor Moreno, policía condenado por torturas e indultado por Aznar, será alto cargo del Gobierno de Cantabria.

La sentencia de la Audiencia de Madrid que condenó a Moreno y a otros cuatro agentes de policía, los sentenció a 48 años de inhabilitación especial y a cinco meses y medio de arresto por torturas y detención ilegal de 7 personas.

El Gobierno del Partido Popular (PP) en Cantabria ha dado a conocer la lista de los 39 directores generales que formarán parte de la estructura gubernamental durante esta legislatura. Entre los nombramientos destaca el de Héctor Moreno, exjefe superior de la Policía Nacional en la región entre los años 2017 y 2021, quien asumirá el puesto de director general de Seguridad y Protección Ciudadana.

Sin embargo, este nombramiento ha generado controversia debido al pasado de Moreno, ya que en 1994 fue condenado por torturas y detención ilegal por la Audiencia Provincial de Madrid. No obstante, unos años después, en 1998, recibió un indulto por parte del Gobierno de José María Aznar.

Desde aquel momento, Moreno ha mantenido vínculos con el Partido Popular. Su designación como jefe superior de la Policía Nacional en Cantabria tuvo lugar durante el mandato de Mariano Rajoy en el Gobierno central y de Juan Ignacio Zoido en el Ministerio del Interior, siendo este último el responsable directo de su nombramiento. Ahora, el PP, bajo la dirección de María José Sáenz de Buruaga, lo incluye como un alto cargo en su Ejecutivo regional.

La sentencia de la Audiencia de Madrid que condenó a Moreno y a otros cuatro agentes de policía, los sentenció a 48 años de inhabilitación especial y a cinco meses y medio de arresto por torturas y detención ilegal de siete personas, incluido un abogado. Los hechos ocurrieron en la noche del 29 de abril de 1982, cuando siete policías detuvieron a varios peatones «sin causa alguna» en el barrio de Malasaña, Madrid.

En su momento, trascendieron detalles impactantes de la actuación policial, como el hecho de que Moreno restregó la cabeza de uno de los detenidos contra la basura. Según el informe del juez, los detenidos fueron alineados en comisaría con las manos apoyadas en la pared, mientras los policías los insultaban y amenazaban de muerte, además de infligirles diversas agresiones.

El Gobierno de Aznar decidió conmutar la pena original de inhabilitación especial por otra de suspensión por seis meses y un día, siempre y cuando Moreno no volviera a cometer delito doloso durante el tiempo de cumplimiento de la condena.

Héctor Moreno, nacido en Madrid en 1956, ostenta el título de comisario principal honorario de la Policía Nacional, donde ha servido durante 45 años. A lo largo de su carrera policial, ha ocupado cargos en diversas jefaturas superiores de Policía, incluyendo Cataluña y Madrid en las Brigadas de Seguridad Ciudadana y Policía Judicial, ascendiendo a Comisario en 2002 al frente de la Brigada Provincial de Extranjería y Documentación de la Jefatura Superior del País Vasco.

https://www.cantabria24horas.com/noticias/hctor-moreno-polica-condenado-por-torturas-e-indultado-por-aznar-ser-alto-cargo-del-gobierno-de-cantabria/93104

Dibujo. Tortura. «La barra».

*Moreno “restregó la cabeza de uno de los detenidos por la basura”. El juez reflejó en el texto que los detenidos fueron puestos en fila en comisaría con las manos apoyadas en la pared mientras los policías les llamaban “canallas e hijos de puta” y les decían que les iban a matar a todos. Asimismo, el texto señala “varias agresiones” a los detenidos…

https://www.eldiario.es/cantabria/pp-rescata-director-seguridad-cantabria-excomisario-condenado-torturas-e-indultado-aznar_1_10395136.html?goal=0_10e11ebad6-6da3e89abb-64733153&mc_cid=6da3e89abb&mc_eid=741781b133

Foto. Policía infiltrada, y su madre.

Guerra sucia:

-La mare de la infiltrada a Girona va participar en el muntatge policial

Òscar Campos, activista gironí a qui van enganyar durant tres anys, es va allotjar a la casa familiar del barri d’Establiments de Palma, on mare i filla van mentir sobre l’activitat laboral de la infiltrada. A partir d’aleshores, la mare va establir una relació telefònica estreta amb l’espiat i el seu entorn de Girona, amb qui va compartir moments íntims.

“La Maria no pot ser policia, coneixem la seva mare, he estat a casa seva”. Va ser la primera reacció d’Òscar Campos quan van aparèixer les sospites inicials sobre Maria Perelló Amengual. Resultava difícil creure que la seva identitat fos fictícia i que tota la història de l’activista hagués estat un engany ideat pels serveis d’espionatge del Cos Nacional de Policia espanyol (CNP). El cas, però, és que en la quarta infiltració destapada per la Directa s’han creuat moltes línies vermelles del modus operandi emprat fins ara per la Comissaria General d’Informació. Per primer cop, la mare d’una agent de policia infiltrada hauria participat activament en el muntatge, donant cobertura a la missió que li havien assignat a la seva filla.

L’estiu de 2021, Campos viatja a Mallorca amb vaixell i duu la seva furgoneta càmper a bord. Es troba amb Maria i li presenta la seva millor amiga, amb qui prenen una cervesa en un bar de surfers d’una platja de Palma. L’activista gironí –enganyat durant tres anys per la funcionària del CNP– recorda molt bé aquella cita i, sobretot, l’actitud “incòmoda” de la suposada amiga. A continuació, arribaria el moment clau de la infiltració: Campos visita la casa familiar de la talp.

No era un domicili ficcionat pels comandaments policials, sinó que es tractava de la seva residència real al barri d’Establiments (Palma), on els va rebre la mare biològica de la Maria, que respon a les inicials B. T. S. La finca familiar està dividida en dues parcel·les. A la principal, hi ha la casa de la mare –suposadament divorciada fa uns anys– i, tot just davant, un terreny amb una petita construcció que hauria estat “llogada a un turista” i on Òscar Campos no va arribar a accedir. “Quan arribem, la seva mare plora d’alegria de veure’m. Em diu que, tot i tenir la Maria vivint fora, està feliç i tranquil·la perquè sap que viu amb mi i estic allà per protegir-la”, relata l’activista, molt afectat.

Mare i filla expliquen a Campos que l’habitació on va créixer la Maria es va incendiar anys enrere i tot va quedar calcinat, raó per la qual no conserva cap fotografia ni records d’infantesa, adolescència o etapa d’estudis. “La mare és infinitament curosa i simpàtica amb mi”, recorda l’activista gironí. Després de sopar una espinagada –plat típic de Mallorca–, cuinada per la mare, i d’una llarga conversa de sobretaula, la parella va dormir en un llit de matrimoni. L’endemà, després d’esmorzar a mig matí amb la mare, Campos va marxar, perquè totes dues van assegurar que havien d’anar a treballar. Aquells dies, l’agent infiltrada explicava que havia aconseguit una feina ben remunerada al Club Nàutic de Palma i que amb aquests diners podria pagar-se la continuïtat de l’estança d’estudis a Girona.

El primer contacte amb la mare de Maria seria l’inici d’una llarga relació de confiança, amb nombroses trucades i videotrucades –un extrem que la Directa ha pogut confirmar gràcies als registres i la missatgeria del terminal telefònic d’Òscar Campos–, fins i tot, amb estones de confidències més personals sobre diferents moments de la situació anímica de Maria. Cada vegada que l’agent viatjava de Mallorca a Girona, la seva mare li donava una sobrassada tradicional com a regal per a l’activista sotmès a l’espionatge. La diada de Sant Jordi de 2022, Campos va enviar via missatger un ram de roses a la casa familiar, dirigit a mare i filla. “A la dedicatòria no només escric unes paraules d’estima i fortalesa per a la Maria, sinó que, a la seva mare, li transmeto força i coratge per tot el que està passant”, recorda el jove, que feia pocs dies havia sabut que el pare de Maria suposadament patia un càncer. Aquesta va ser la raó principal que esgrimia la infiltrada per marxar temporalment de Girona. En rebre el ram, segons detalla Campos, el van trucar plorant per dir-li: “Mai oblidarem tanta tendresa i amor cap a nosaltres”.

La germana de Campos –víctima directa de l’operació d’espionatge–, així com persones del seu entorn a Girona també han confirmat a la Directa l’estreta relació que van mantenir amb la mare de la infiltrada, qui durant una festa d’aniversari del jove hauria protagonitzat una escena que encara és a la retina de tothom. “Ens va trucar via WhatsApp i va començar a cantar la cançó Boig per tu amb un encenedor a la mà per felicitar-lo el dia que celebràvem els seus 37 anys, després va entonar l’havanera La Bella Lola mentre onejava un mocador”, recorda amb certesa una de les persones que aquell vespre participaven en la celebració.

Foto. Madre, e hijos, ambos policías.

*Apropament al sindicalisme balear

Segons va explicar a la germana d’Òscar Campos, B. T. S. estaria exercint d’educadora social d’infància i família a l’Institut Mallorquí d’Assumptes Socials (IMAS), un organisme autònom que depèn del Departament de Benestar Social del Consell de Mallorca. A més, el 2 de desembre de 2019 va ser candidata a les eleccions sindicals per STEI Intersindical, el sindicat majoritari de l’ensenyament a les Illes que va jugar un paper fonamental durant les vagues de docents. Ambdues circumstàncies han estat confirmades per aquest mitjà.

La seva connexió amb el sindicalisme alternatiu xoca amb les seves posicions a Facebook, on ja fa quatre anys que no té activitat. Amb anterioritat, concretament, al voltant de la data del referèndum d’autodeterminació de Catalunya, l’1 d’Octubre de 2017, la mare de la infiltrada s’hi va posicionar políticament.

Va difondre un missatge de l’usuari Policia.es que titllava la CUP de “traïdors a la pàtria” i de “perroflautes”, i que defensava la Guàrdia Civil, arran de les destrosses dels vehicles de la benemèrita el dia dels escorcolls al Departament d’Economia de la Generalitat de Catalunya el 21 de setembre de 2017. Alhora, també es va posicionar sobre el fet lingüístic, replicant la idea que el català és una “imposició de 1983” i que “el balear no és català”. El 2017 també va compartir un missatge de l’iGUB, una aplicació per a la preparació de l’oposició a cossos policials locals, autonòmics i estatals: “Avui la policia corre en sentit contrari al teu. No te n’oblidis demà…”.

A Facebook també ha exhibit fotografies amb la seva filla, abans que s’infiltrés el maig de 2020 a Girona, i amb el seu fill, R. I. T., que forma part de la plantilla de la Prefectura de les Balears i s’hauria connotat per la seva profusa activitat en les mobilitzacions de l’associació policial ultraespanyolista Jusapol. Recentment, ell ha esborrat el contingut del seu compte de Facebook, on la Directa va localitzar nombroses fotografies on se’l veu sostenint cartells contra el moviment independentista català, alhora que difonia missatges contra “la dictadura colpista lazi” i un cartell que batejava l’1 d’Octubre de 2017 com “el dia dels simis”.

https://directa.cat/la-mare-de-la-infiltrada-a-girona-va-participar-en-el-muntatge-policial/

Fotos, acusado y autor con ropa muy diferente.

-Un vendedor ambulante condenado a cuatro años de prisión a pesar de la existencia de imágenes que le exculpan.

Grabaciones de las cámaras de videovigilancia del metro de Barcelona muestran al joven senegalés condenado con una vestimenta totalmente diferente a la que llevaba el supuesto autor de los hechos. SOS Racismo denuncia sesgo racista y falta de garantías en las identificaciones de la Guardia Urbana.

“Et juro que no sóc jo. Si ho hagués fet hauria marxat al Senegal i no m’arriscaria a entrar a la presó en búsqueda de justícia”, explica un ciutadà senegalès de 34 anys que des de l’any 2017 viu sota l’amenaça d’ingressar en un centre penitenciari. Va ser detingut amb dies després d’un enfrontament de venedors ambulants amb la Guàrdia Urbana de Barcelona en el seu domicili del barri del Besòs i durant tres anys l’han obligat a signar cada quinze dies a la Ciutat de la Justícia. L’acusació és per haver llançat una bossa de mà de les que es venen al top manta contra un agent de la policia local a l’estació de plaça de Catalunya del metro de Barcelona, provocant-li una ferida a l’ull. La secció vint-i-unena de l’Audiència de Barcelona l’ha sentenciat a quatre anys i tres mesos de presó, amb l’obligació d’indemnitzar amb 19.880 euros –per les lesions i les seqüeles– el policia que el va denunciar. En el mateix judici es va condemnar un altre ciutadà senegalès a tres anys i sis mesos de presó, i en aquest cas la pena quedaria substituïda per la seva expulsió de territori espanyol. En tots dos casos són en la fase de recurs en contra de la sentència.

https://directa.cat/un-venedor-ambulant-condemnat-a-quatre-anys-de-preso-tot-i-lexistencia-dimatges-que-lexculpen/

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.